آموزش ها-هاست نگار

ابونتو یا دبیان تفاوت آن ها چیست؟

 

 

صدها توزیع لینوکس وجود دارد که هر کدام به شیوه خاص خود منحصر به فرد هستند. برخی از توزیع‌های محبوب و پرکاربرد لینوکس عبارتند از Ubuntu، Linux Mint، Red Hat Enterprise Linux، Fedora، CentOS Stream، Debian و OpenSUSE.
در این آموزش، ما توجه خود را بر دو مورد از پرکاربردترین توزیع‌های لینوکس متمرکز خواهیم کرد: Debian و Ubuntu. این دو مدتی است که وجود دارند و از کاربران قابل توجهی برخوردار هستند.
ما مقایسه ای بین این دو را بر اساس جنبه های کلیدی زیر ترسیم خواهیم کرد.
  • چرخه انتشار
  • پشتیبانی از پلتفرم
  • کارایی
  • ثبات
  • مدیریت بسته
  • توسعه
بدون معطلی، اجازه دهید شروع کنیم.
 
چرخه انتشار دبیان
دبیان دارای سه نسخه است که در حال نگهداری فعال هستند: پایدار، آزمایشی و ناپایدار.
دبیان پایدار (Debian Stable)
همانطور که از نام آن معلوم می شود، دبیان Stable یک نسخه دبیان پایدار است. بدون قطعی و از پشتیبانی امنیتی کامل برخوردار است. به همین دلیل، نسخه مورد علاقه در محیط های سرور است.
علاوه بر این، در طول زمان نسبتاً بدون تغییر باقی می ماند. بطور خلاصه تر با توجه به ثبات و پشتیبانی امنیتی کاملی که از آن برخوردار خواهید شد، جدیدترین بسته‌های نرم‌افزاری را دریافت نخواهید کرد. عمدتا نسخه پایدار فقط برای اهداف تولید، توصیه می شود.
نسخه پایدار فعلی، در زمان نگارش این راهنما، دبیان 11 با نام «Debian Bullseye» است. نسخه آتی Debian 12 با کد Debian Bookworm است.
 
نسخه آزمایشی (Debian Testing)
نسخه آزمایشی وضعیت فعلی توسعه توزیع پایدار دبیان است. این شامل برنامه های نرم افزاری به روز است. هنگامی که لیست بسته ها را روزی یک بار، با استفاده از دستور 'apt update' به روز می کنید، ملزم به یافتن بسته های جدید موجود در مخزن خواهید بود.
از طرف دیگر، Debian Testing اغلب قطع می شود و ناپایدار در نظر گرفته می شود، به خصوص برای محیط های سرور. هنگامی که قطع شود، ممکن است مدتی طول بکشد تا همه چیز درست شود. علاوه بر این، از پشتیبانی امنیتی کامل برخوردار نیست.
 
دبیان ناپایدار (Debian Unstable)
Debian Unstable دارای بزرگترین مخزن نرم افزار است و اغلب تغییر می کند. به این ترتیب می تواند در هر زمان شکسته شود و از این رو برچسب "ناپایدار" می شود. این نسخه جدیدترین بسته های نرم افزاری را برای دبیان ارائه می دهد و در مقایسه با Debian Testing مرتباً رفع می شود.
چرخه انتشار دبیان از یک برنامه ثابت پیروی نمی کند.
 
چرخه انتشار اوبونتو
نسخه های اوبونتو به دو دسته تقسیم می شوند: نسخه های پشتیبانی طولانی مدت (LTS) و نسخه های معمولی.
اوبونتو LTS
نسخه‌های LTS هر دو سال یکبار منتشر می‌شوند و در مجموع به مدت 10 سال پشتیبانی می‌شوند: 5 سال پشتیبانی استاندارد و 5 سال باقی‌مانده از ESM (تعمیر و نگهداری امنیت گسترده).
در زمان نوشتن این راهنما، اوبونتو 22.04، با نام رمز Jammy Jelly Fish، آخرین نسخه LTS است و تا سال 2027 پشتیبانی استاندارد را دریافت خواهد کرد.
 
اوبونتو معمولی
نسخه های موقت به مدت 9 ماه حفظ می شوند. میتوانید برای بررسی چرخه انتشار اوبونتو، به صفحه انتشارات اوبونتو بروید.
 
پشتیبانی پلتفرم برای دبیان و اوبونتو
دبیان از تعداد بی شماری از پلتفرم ها، در هر دو معماری 32 و 64 بیتی پشتیبانی می کند. در واقع، بر روی هر معماری یا پلتفرمی که هسته لینوکس بر روی آن پورت شده باشد اجرا خواهد شد. سخت افزار پشتیبانی شده شامل سخت افزار مبتنی بر x86 اینتل، AMD64 و اینتل 64، ARM (هر دو ARMEL و ARMHF)، ARM 64 بیتی، Power Systems (ppc64el) و 64 بیت IBM (s390x) است.
برخلاف دبیان، اوبونتو دیگر از معماری 32 بیتی پشتیبانی نمی کند. Canonical پشتیبانی از معماری 32 بیتی را از اوبونتو 18.04 متوقف کرد و بنابراین، فایل های ISO 32 بیتی دیگر برای دانلود در دسترس نیستند. از سیستم های AMD64 و ARM (arm64 و armhf) پشتیبانی می کند.
 
عملکرد دبیان و اوبونتو
دبیان و اوبونتو عملکرد فوق العاده ای دارند. با این حال، دبیان سبکتر و بسیار سریعتر از اوبونتو در نظر گرفته می شود. این به دلیل ماهیت مینیمالیستی آن است (با نرم افزارهای از پیش نصب شده کمی عرضه می شود). به این ترتیب در عملکرد دست بالایی دارد و نسخه سرور برای محیط های تولید ایده آل است. علاوه بر این، روی سخت افزارهای قدیمی نیز به خوبی کار می کند.
 
 
از سوی دیگر، اوبونتو طیف گسترده‌تری از نرم‌افزارهای از پیش نصب‌شده و ابزارهای کاربردی را فراهم می‌کند، که در واقع آن را نسبت به یک سیستم استاندارد دبیان به منابع فشرده‌تر و کندتر تبدیل می‌کند. توزیع های مدرن اوبونتو برای اجرای روان به حداقل 4 گیگابایت رم نیاز دارند. به این ترتیب، برای سخت افزارهای قدیمی یا نسبتا ضعیف ایده آل نیست.
 
پایداری دبیان و اوبونتو
دبیان از نظر پایداری کمی نسبت به اوبونتو برتری دارد. این توضیح می دهد که چرا در محیط سرور به اوبونتو ترجیح داده می شود. پایداری آن از این واقعیت ناشی می‌شود که دبیان استیبل به‌روزرسانی‌های کمتری برای دوره‌های طولانی‌تر دارد و کاملاً تست شده است. معاوضه نسخه های به روز نرم افزار و جدیدترین فناوری های پیشرفته است. اگر می خواهید با نرم افزارهای جدیدتر کار کنید، اوبونتو انتخاب مناسبی است.
 
مدیریت بسته در دبیان و اوبونتو
دبیان و اوبونتو هر دو از APT Package Manager استفاده می کنند که یک مجموعه نرم افزاری برای نصب، به روز رسانی، حذف نرم افزارها است.
برای دسکتاپ اوبونتو، مرکز نرم‌افزار اوبونتو یک مدیر بسته گرافیکی مفید است که به راحتی به شما امکان می‌دهد برنامه‌های نرم‌افزاری را روی سیستم نصب و حذف کنید.
این Package Manager بسیار گسترده است و به شما امکان می‌دهد صدها برنامه - هم رایگان و هم پولی - و سایر نرم‌افزارهای موجود در مخزن اوبونتو را مرور و نصب کنید. همچنین می‌توانید رتبه‌بندی‌های نرم‌افزار را قبل از نصب مشاهده کنید، نرم‌افزارهای نصب‌شده را بررسی کنید و آن‌هایی را که نیاز ندارید حذف کنید.
اگر دبیان را در محیط گنوم اجرا می کنید، مرکز نرم افزار گنوم را دریافت می کنید که درست مانند مرکز نرم افزار اوبونتو، به شما امکان جستجو، نصب و حذف برنامه های نرم افزاری را می دهد.
 
مرکز نرم‌افزار اوبونتو و گنوم به خاطر از بین بردن منابع سیستم و زمان زیادی برای بارگذاری بدنام هستند. اگر یک فایل single.deb را نصب می کنید، جایگزین بهتر Gdebi Package Installer است. که یک برنامه رابط کاربری گرافیکی ساده است و درعین حال به شما امکان می‌دهد فایل‌های .deb را به طور بهتری در حین مدیریت وابستگی‌ها نصب کنید.
لازم به ذکر است که dpkg یک ابزار سیستمی سطح پایین است، و برای نصب برنامه‌ها از فایل .deb دانلود شده از منابع خارجی استفاده می‌شود. فایل های .deb را استخراج، تجزیه و تحلیل، باز، نصب و حذف می کند. نقطه ضعف dpkg این است که وابستگی ها را کنترل نمی کند. به این ترتیب ابزار خط فرمان APT، مرکز نرم افزار و Gdebi ترجیح داده می شوند.
 
توسعه دبیان و اوبونتو
دبیان یکی از اولین سیستم عامل های مبتنی بر هسته لینوکس است. پروژه دبیان در 16 آگوست 1993 توسط ایان مرداک، بنیانگذار آن اعلام شد.
دبیان بعداً به یک پروژه جامعه محور تبدیل شد به این معنا که توسط جامعه نگهداری می شود و توسط برنامه نویسان از سراسر جهان بر اساس اصول نرم افزار آزاد توسعه می یابد.
اوبونتو مبتنی بر دبیان است و توسط Canonical، یک شرکت نرم‌افزاری که مارک شاتل‌ورث آن را تاسیس کرده، توسعه داده شده است. اگرچه متعلق به یک شرکت است، اما همچنین دارای جامعه گسترده ای از توسعه دهندگان است که به رشد و توسعه آن کمک می کنند.
 
برخلاف دبیان، اوبونتو نرم افزار رایگان و اختصاصی را در مخزن خود ارائه می دهد. در واقع، Ubuntu Pro Desktop نسخه ای از اوبونتو است که توسط Canonical برای ابرهای عمومی و استفاده سازمانی ارائه شده است.
 
در این آموزش دو توزیع لینوکس یعنی دبیان و ابونتو را با هم مقایسه کردیم. امیدواریم این مقاله آموزشی برای شما مفید بوده باشد، برای دیدن باقی آموزش ها میتوانید وارد منوی پشتیبانی بخش آموزش ها شوید، در صورتی که درباره این آموزش به مشکل یا سوالی برخورد کردید، میتوانید آن را در بخش دیدگاه بیان کنید.
 
 
 
 
 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

خرید هاست

 

آموزش های مرتبط